Projelerinizde aslında tam ve doğru olduğunu düşündüğünüz ama öyle olmadığını fark ettiğiniz işleri yeniden yapmak zorunda kaldığınız zamanlar olacaktır. Tekrar yapmak zorunda kaldığınız bu işler sonucunda önemli miktar zaman kaybedilebilir.
Aslında iyi işleyen bir kalite süreciniz var ise tekrar eden işlerin olma olasılığı çok düşük olacaktır. Fakat tüm projelerin hataların hepsini elimine edecek ve ilk seferde mükemmel ürün çıkaracak kalite süreçlerini uygulaması pratik olmayabiliyor. Hatta Siz Sigma seviyesinde çalışan şirketlerde bile küçük bir hata ihtimali bulunur.
Tekrar eden işler hakkında birkaç noktayı belirtmekte fayda var;
· Proje çıktılarınızın oluşturulurken yapılan gözden geçirilmeleri ve geri beslemeler ışığında yapılan düzenleme işleri tekrar yapılan işler arasına girmez. Çıktıların son halini almasından sonra, incelemeyle ortaya çıkan hataların düzeltilmesi tekrar yapılan işler olarak düşünülebilir.
· Projenizde hataların ve tekrar yapılacak işlerin erken safhalarda ortaya çıkarılmasına odaklanmak gerekir. Erken safhalarda bulunamayan hatalar daha sonra daha fazla hataya yol açacaktır. Ve hataların daha geç bulunması daha fazla düzeltme maliyetine neden olacaktır.
· Projenizde tekrar yapılan bu gereksiz işleri takip ederek, projenizde gereksiz veya ikinci kez yapılan işlere toplamda ne kadar efor sarf ettiğinizi normal işlere oranla karşılaştırabilirsiniz.
·
Tekrar yapılan işler projedeki kapsam değişiklikleri demek değildir. Kapsam değişiklikleri ayrıca bütçelendirilerek paydaşlar tarafından onaylanarak yapılır. Tekrar yapılan işler ise, proje çıktılarının aslında olması gereken kalite standartlarında üretilmemesinden dolayı bütçesi proje bütçesi içerisinde kalarak yapılması gereken işlerdir.
Tekrar yapılan işleri projenizin normal bir parçası olarak kabul etseniz dahi bu proje yöneticisinin ve proje ekibinizin bu tür işleri elimine etmeye çalışmasını engellememelidir. Amacınız projede hataları ve tekrar eden bu tür işleri, sürecinizi sürekli iyileştirmeye çalışarak azaltmak olmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder